יש להניח שמרבית בני האדם ניסו בשלב כלשהו בחייהם לפצוח בדיאטה כלשהי על מנת לרדת במשקל, או מהצד השני – לאכול יותר ממה שהם רגילים על מנת להעלות במשקל (או כדי להתנחם אחרי יום קשה שעבר עליהם). עם זאת, רק במעט מן המקרים מדובר בהפרעה נפשית, שגורמת לכך שעניין המזון והאכילה הופך להיות מרכזי בחיי האדם. למה זה קורה, ואיך ניתן לטפל בהפרעה זו?
מדוע עשויה להתפתח הפרעת אכילה?
מומחים רבים טוענים שהתפיסה של החברה שלנו לגבי 'אידיאל היופי' וקידוש תרבות הרזון והספורט מצד החברה, היא אחת הסיבות שגורמות לאנשים רבים לסבול מהפרעות אכילה (ואכן ניתן לראות עלייה בכמות האנשים המאובחנים עם הפרעות אכילה מאז התפתחות המדיה והטכנולוגיה וחדירתן לחיינו).
ישנן עוד סיבות רבות שגורמות להפרעות אכילה, שחלקן נגרמות כתוצאה מגורמים גנטיים ותורשתיים, מלחצים נפשיים ותקופות קשות ועוד. מקרים רבים של הפרעות אכילה מלווים יחד עם מצבים נפשיים נוספים, כמו דיכאונות או הפרעות חרדה.
אילו הפרעות אכילה הן השכיחות ביותר?
אנורקסיה
אנשים הסובלים מאנורקסיה תופסים את דימוי הגוף שלהם בצורה בעייתית (ושלרוב כלל אינה מבוססת במציאות), ונמצאים באובססיה תמידית לגבי המשקל שלהם והצורך להיות רזים.
אנורקסיה יכולה להתבטא בהרעבה עצמית, או באכילה מועטה מאוד שנמשכת לאורך תקופת זמן ארוכה. מסיבה זו, האנורקסיה היא גם ההפרעה הנפשית המסוכנת ביותר – היא יכולה לגרום לנזקים רבים למערכות הגוף ולמוח, וכך הסיכוי למוות כתוצאה מההפרעה הוא גבוה במיוחד.
בולמיה
הבולמיה אמנם גם היא עוסקת באובססיה למשקל ולרזון, אך בשונה מהאנורקסיה – היא מאופיינת בבולמוסי אכילה מרובה, ולאחריהם ניסיון לפצות על כך ולהקיא את כל הארוחה בצורה כפויה או להשתמש בחומרים משלשלים על מנת להוציא את המזון מהגוף.
גם הבולמיה עשויה לגרום לנזקים רבים לגוף, והיא נחשבת כמסכנת חיים גם היא.
אכילת יתר
הפרעה זו היא הצורה ההפוכה של האנורקסיה והבולמיה. הסובלים מאכילת יתר ימצאו את עצמם לעיתים קרובות אוכלים הרבה יותר מכפי שהם צריכים, וללא שליטה על כמויות המזון שהם צורכים או דפוסי האכילה שלהם.
אכילת יתר גורמת לעיתים קרובות לעלייה חדה במשקל, ולתחושות אשם קשות בעקבות כך. האכילה לפעמים עשויה לבוא ממקום רגשי, של פיצוי על חוסר כלשהו בחייהם – אך מקום זה הופך עם הזמן להפרעה נפשית של ממש.
כיצד ניתן לטפל בהפרעות אכילה?
הדרך הטובה ביותר לטיפול בהפרעות האכילה היא טיפול ומעקב רפואי. ישנן מחלקות במרכזים רפואיים המיועדות להפרעות אכילה, בהן ניתן להתאשפז ולטפל לאט לאט בהפרעה, בליווי צוות של רופאים ופסיכולוגים, עד להחלמה מלאה.
תוכלו לפנות מיוזמתכם לפסיכולוג או לרופא משפחה, שייתן לכם מידע על הפרעות אכילה וימליץ לכם על הצעדים הבאים שעליכם לבצע.